PRZEPISY

Palce lizać, czyli zapiekanka ziemniaczana.

8 lutego 2016
zapiekanka ziemniaczana przepis

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki – czy to zwykłe zapiekane bułki z szynką i serem, czy makaronowe, czy warzywne – nie ma znaczenia. Kiedy przez pewien czas na studiach wynajmowałam mieszkanie, w którym nie było piekarnika, moje podniebienie cierpiało. A, że łasuch ze mnie straszny (bo przecież ja żyję po to żeby jeść, a nie odwrotnie), to raz na jakiś czas serwuję sobie jakąś przyszną zapiekankę.  Dzisiaj postanowiłam uraczyć Was przepisem na jedną z moich ulubionych. Przepis nie do końca mój, bo stanowi zlepek różnych przepisów wyczytanych w sieci, ale skoro już to danie zrobiłam, wyszło i było pycha, to czemu miałabym się z Wami tym pomysłem nie podzielić? A nuż jest tu ktoś, kto szuka pomysłu na jutrzejszy obiad…

Składniki:

  • 8 dużych czerwonych ziemniaków
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 duża papryka
  • duże pęto dobrej wędzonej kiełbasy
  • mozzarella lub żółty ser (u mnie oba, bo akurat były w lodówce)
  • 1 jajko od szczęśliwej kury
  • mały kubek śmietany 18%
  • 50 ml mleka
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • cebula (opcjonalnie – my nie lubimy, więc u mnie nie ma)
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i podgotować – mają być lekko twarde. Pokroić w plastry.
  2. Podczas gotowania ziemniaków podsmażyć cebulę na złoty kolor i dodać do niej pokrojoną w talarki kiełbasę. Smażyć do momentu, aż kiełbasa osiągnie porządany przez Was kolor. Ja lubię mocno przysmażoną, więc proces ten trwa u mnie dość długo.
  3. Paprykę sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę.
  4. Pomidory umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plasterki, usuwając przy tym twarde gniazda. Można sparzyć wrzątkiem, ale wtedy należy obrać ze skórki.
  5. Śmietanę wymieszać z mlekiem, przyprawami, surowym jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Wszystkie składniki podzielić na pół i układać naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym uprzednio posmarowanym masłem: ziemniaki, kiełbasa z cebulą, papryka, pomidory i ser. Zalać połową sosu. Analogicznie ułożyć kolejną warstwę. Można dodatkowo posypać oregano. zapiekanka ziemniaczana warstwy
  7. Zapiekać około 30-40 min w temperaturze 170 stopni C. Zapiekanka powinna mieć złotawy kolor.zapiekanka ziemniaczana gotowa
  8. Poczekać aż trochę przestygnie i zajadać.

Smacznego!

 

 

Polecane dla Ciebie

Brak komentarzy

Dodaj komentarz