PRZEPISY

Ciasto szpinakowe z mascarpone

19 marca 2016

U mnie w pracy panuje zwyczaj przynoszenia w swoje urodziny ciasta. Jako, że były to moje pierwsze urodziny w tej firmie, to chciałam się wykazać i upiec coś sama. Można było iść na łatwiznę i kupić jakieś łakocie w cukierni, ale domowe są o niebo lepsze.  A że do obdzielenia było około 30 osób (!) to zrobiłam dwa – sernik (przepis pojawi się następnym razem, bo nie zdążyłam cyknąć fotki) oraz ciasto szpinakowe – bardziej znane jako leśny mech.

Przepis znalazłam na durszlaku. Jak wpiszecie tam nazwę „leśny mech” to z pewnością wyszukacie w ten sposób całą masę przepisów na to ciasto. Możecie też skorzystać z poniższego.

Składniki (na okrągłą 24 cm formę)

Ciasto:
  1. szpinak – 1 op. mrożonego, rozdrobnionego (450 g)
  2.  mąka krupczatka – 2 szkl.
  3. cukier – ok.  1,3 szkl.
  4. olej – ok. 1,3 szkl.
  5. jajka – 3 szt,
  6. proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Krem:
  1. śmietana 30 lub 36% – 400 ml (nie UHT, Lidl ma fajną deserową 30%)
  2. śmietan fix – 2 szt.
  3. cukier puder – 1 łyżeczka
  4. cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  5. granat – niezbyt duży
  6. serek mascarpone – 250 g

Mamy składniki i co dalej?

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody, a pozostałe składniki wrzucamy do miski i miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy szpinak i mieszamy do całkowitego połączenia. Ciasto wychodzi dość gęste, ale to normalne. Nie musicie się tym przejmować. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 1 godzinę w nagrzanym do 180 stopni (góra + dół)  piekarniku. Studzimy.

Kiedy ciasto jest już wystudzone odcinamy jego wierzch i go kruszymy. W międzyczasie ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy dwa śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy śmietana jest już sztywna dodajemy do niej serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Możemy do masy dodać trochę pestek granatu.

Przekładamy krem na ciasto i przykrywamy rozkruszonym „mchem”.  Na wierzchu ciasta układamy pestki granatu i delikatnie je dociskamy.  Do czasu podania ciasto przechowujemy w lodówce.

Leśny mech

A gdybyście się zastanawiali jak szybko i sprawnie obrać granat to youtube przyjdzie Wam z pomocą.

Polecane dla Ciebie

  • Słyszałam sporo pozytywnych opinii i zachwytów nad tym ciastem szpinakowym, a mimo to jakoś nie potrafię się przełamać i przekonać by je kiedyś zrobić i spróbować 😉

    • Myślę, że powinnaś się przekonać, bo jest naprawdę pyszne. Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. A szpinaku wcale nie czuć.

  • Przyznam, ze nie słyszałam o cieście szpinakowym. Na pewno wypróbuję, bo jest łatwe w przygotowaniu. I ten wygląd! Prawdziwy leśny mech! 🙂

  • Anastazja K.

    Ale super przepis! Napewno zrobię w wolnym czasie, bo akurat mam szpinak zamrożony w lodówce i nie wiedziałam co z nim zrobić 🙂

  • Anna

    Nigdy nie robiłam samodzielnie tego ciasta, chyba czas to zmienić 🙂

  • Jud

    Robiłam kiedyś szpinakowe, troszkę inne, ale byłam zaskoczona na plus, kiedy spróbowałam 🙂 Bardzo fajny krem 🙂

  • Z mąką owsianą? W jakich proporcjach? A reszta bez zmian?

    • Mam przepis na swoim blogu – nie chcę wrzucać linków, wpisz sobie proszę owsiane ciasto ze szpinakiem 🙂

  • Świetnie wygląda! jeszcze nigdy nie jadłam ani nie robiła takiego zielonego ciacha 🙂

  • naszebabelkowo.blogspot.com

    To musi być naprawdę interesujące połączenie. Wygląda bardzo kusząco, więc może się zmotywuję i spróbuję zrobić własne 🙂