PRZEPISY

Babeczki z masłem orzechowym

17 maja 2016

Nigdy nie byłam fanką masła orzechowego. Przez dwa lata mojego pobytu w Stanach Zjednoczonym jadłam je może ze dwa, trzy razy. Nie było miłości od pierwszego wejrzenia. Musiało minąć ponad 12 lat żebym pokochała jego smak oraz zalety jego spożywania. Warto je zjadać przed planowanym treningiem, bo jest źródłem białka i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają zgubić dodatkowe kilogramy. Będąc na diecie wcale nie grzeszymy zajadając masło orzechowe, a wręcz przeciwnie, dostarczamy oranizmowi niezbędnych składników do walki z tkanką tłuszczową.

Jako, że sobotnie spotkanie Matek na dzikim zachodzie opuściłam z zestawem 4 pysznych słoików od Primavika, a jednym z nich było właśnie masło orzechowe, to już w niedzielę postanowiłam je wykorzystać do stworzenia pysznych babeczek.

Z przepisu wychodzi jakieś 12-14 szt, w zależności od tego jak dużo ciasta nałożycie do papilotek.

Składniki suche:

2 szklanki mąki pszennej typ 405

0,5 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 małe opakowanie cukru waniliowego

Składniki mokre:

2 jajka średniej wielkości

300 ml mleka kokosowego lub innego (u mnie kokosowe produkcji własnej)

pół kostki rozpuszczonego masła (przestudzonego  – ja zawsze wystawiam garnuszek za okno)

0,75 szklanki masła orzechowego bez soli i cukru Primavika

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, wymiennie z cukrem waniliowym)

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, w drugiej mokre. Przed wymieszaniem mokrych należy upewnić się, że rozpuszczone masło jest dostatecznie przestudzone, by uniknąć ścięcia się jajek. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do papilotek, nakładając go do około 3/4 wysokości foremki (chociaż ja zwykle nakładam więcej).  Na tym etapie można powciskać w ciasto kawałki niesolonych orzechów arachidowych, które będą stanowić dekorację. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 min (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu rozkoszujemy się smakiem pysznych orzechowych babeczek. Uwaga, dla wzmocnienia doznań smakowych zaleca się przekrojenie babeczki i posmarowanie jej dżemem.

To co? Jutro pieczecie?

Zainspirowałam się przepisem z bloga http://vegazone.blox.pl/ wprowadzając kilka swoich modyfikacji. 

Polecane dla Ciebie

  • Babeczki wyglądają super, a smakują zapewne wybornie. Zapisuję sobie i wykorzystam, gdy będzie specjalna okazja na przykład spotkanie z Polakami 🙂 Pozdrawiam serdecznie z Wietnamu 🙂

  • Babeczki wyglądają ekstra, jednak tez jakoś nie jestem fanka masła orzechowego. Jeszcze oczywiście zależy do czego i w jakich ilościach. Jednak słodkości z masłem orzechowym często mi nie podchodziły. Ale kto wie, może w tym przypadku byłoby inaczej ? 🙂

  • Ja uwielbiam masło orzechowe. Często robię je w domu. Piękne babeczki! 🙂

  • Aleksandra Milc

    Uwielbiam masło orzechowe! Przepisu z mlekiem kokosowym jeszcze nie próbowałam, więc wiem co będzie następne 😉

  • Zofia Szypowska

    Chyba nigdy nie jadłam prawdziwego masła orzechowego…ale babeczki wyglądają smakowicie:)

  • Mea Culpa/ Z książką do łóżka

    Mm, ale pyszności! Uwielbiam piec, więc może uda mi się spróbować skorzystać z Twojego przepisu! 🙂

  • a właśnie zastanawiałam się co zrobić ze słoikim masła orzechowego, które nie do końca przypadło mi do gustu! 🙂 Może w tej formie je polubię! 🙂

  • Wyglądają obłędnie. Muszę w końcu kupić foremki do babeczek bo ciągle robię z opakowań gotowe 🙂