PRZEPISY

Domowe lody – nikt im się nie oprze!

29 czerwca 2016

W zeszłym roku,  mniej więcej pod koniec lipca, kiedy to powoli zaczynał rozkręcać się sezon na wyprzedaże, dokonałam jednego ze swoich najbardziej udanych zakupów. O tym, że lubię Lidla pisałam między innymi tutaj, a od zeszłego roku lubię go nawet bardziej. Nie tylko za fajne i niedrogie ubrania, maszynę do szycia czy pesto, ale także za maszynkę do lodów. Na wielu forach widziałam, jak mamy wychwalają domowe lody prosto z maszynki i kiedy przy okazji mojej wizyty w Lidlu dostrzegłam takową za, UWAGA,  25 zł (wcześniej 120 zł)  to bez wahania ją kupiłam.

Ice Cream Maker SilverCrest SECM 12A1

Domowe lody z maszynki smakują nieziemsko, gałkowe znanych marek mogą się schować. Konkurować z nimi mogą jedynie popularne ostatnio lody rzemieślnicze, produkowane na miejscu w niewielkich lodziarniach. Lody z maszynki są aksamitne, gęste i kremowe, a ich smak zachwyci niejednego ich miłośnika.

A skoro upały powoli zaczynają do nas wracać, to postanowiłam podzielić się z Wami podstawowym przepisem, który możecie sobie dowolnie modyfikować. To, jakie lody zrobicie, zależy tylko i wyłącznie od Was i waszych preferencji smakowych.

Składniki na lody waniliowe:*

2 żółtka

200 ml mleka

200 ml śmietany 30%

50g cukru pudru

2 op. cukru waniliowego

Wykonanie:

  1. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą masę.
  2. Dodajemy zimnego mleka.
  3. W osobnym naczyniu na sztywno ubijamy śmietanę.
  4. Ubitą śmietanę dodajemy do masy z żółtek i cukru i dokładnie mieszamy.

Lody gotowe. Teraz pozostaje tylko schłodzenie powstałej masy w lodówce przez min. 3,5 h, włożenie jej do maszynki i kręcenie. A jeżeli nie macie maszynki lub nie chcecie z niej korzystać, spokojnie możecie powstałą masę włożyć do foremek na lody i mrozić przez co najmniej 5h. Też wychodzą przepyszne!

Wariacje:

1: zamiast żółtka można użyć żelatyny do śmietany (1 łyżeczka na 2 żółtka)

2: do przygotowanej masy można dodać owoce, mus owocowy, masło orzechowe czy inne produkty wg własnego upodobania by uzyskać nowe smaki lodów. W przypadku owoców czasami należy dodać więcej cukru pudru by nie były za kwaśne. Na załączonych zdjęciach widać, że ja zrobiłam lody truskawkowe.

Mam nadzieję, że wkrótce wykorzystacie ten przepis i podzielicie się ze mną swoimi wrażeniami odnośnie smaku lodów.

*przepis pochodzi z instrukcji obsługi maszynki do lodów SilverCrest SECM 12 A1. 

Polecane dla Ciebie

  • Anastazja K.

    Będzie ciepłą będą lody według twojego przepisu 🙂

  • Muszę się zaopatrzyć w taką machinę.

  • Kornelia Sierotowicz Wójcik

    Powiem tak, do tej pory nie wiedziałam za bardzo na czym polega zasada działania takiej maszynki, teraz mniej więcej kojarzę i gdybym widziała ją w takiej cenie, to na pewno bym zakupiła. A teraz narobiłaś mi ochoty na loda i mimo pory roku, wstaję od komputera i idę po loda do zamrażarki;) A co będę sobie odmawiać? 😉 Ponoć mówią, że lody zimą są zdrowsze 😉