PRZEPISY

Szybka zapiekanka makaronowa

3 stycznia 2017

Czy tak jak ja macie już dosyć tych świątecznych/noworocznych potraw? Wszystkie szynki, karkówki, schaby, kurczaki i inne sałatki wychodzą mi już bokiem. Dzisiaj zachciało mi się czegoś innego. Powrotu do normalności, do zwykłego i pysznego jedzenia, dlatego postanowiłam upichcić szybką zapiekanę makaronową. A gdybyście tak jak ja chcieli ją przyrządzić na obiad to proszę bardzo – specjalnie dla Was przepis. Ostrzegam – jest to bomba kaloryczna, ale zdecydowanie warta grzechu.

Składniki:
  1. Makaron orkiszowy – 1 paczka
  2. Mrożone warzywa – mix brokuła, kalafiora i marchewki – 1 paczka
  3. Pomidorki daktylowe – 1 pojemnik
  4. Mozzarela – 1 kulka i 1 opakowanie tartej  (tartą można zastąpić np. żółtym serem)
  5. Śmietana 30% – 2 kubeczki po 200 ml (i tu znowu świetnie sprawdza się śmietana z Lidla)
  6. Jajka od szczęśliwej kury – 2 szt.
  7. Przyprawy – pieprz, sól i ewentualnie bazylia do smaku
Wykonanie:
  1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Warzywa ugotować na parze lub w osolonej wodzie.
  2. Kulkę mozzarelli pokroić w kostkę, a pomidorki daktylowe na połówki.
  3. Przygotować sos ze śmietany, jajek i przypraw.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno makaron, mix warzyw, pomidorki, mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz połowę mozzarelli tartej.
  5. Zalać całość wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym.
  6. Wymiaszać i posypać resztą tartego sera.
  7. Wstawić do uprzednio nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół) i piec przez około 25 minut.
  8. Podawać z listkami świeżej bazylii lub z natką pietruszki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Do zapiekanki można dodać jeszcze podsmażone kawałki piersi z kurczaka w ulubionych przyprawach, ale wtedy polecam użyć śmietany 12 lub 18 %.

Smacznego! Dajcie znać czy robiliście i czy Wam smakowało.

 

 

Polecane dla Ciebie

  • BArdzo lubię takie zestawienie 🙂

  • Uwielbiam takie połączenia 🙂

  • Zdecydowanie lubię takie dania! I też już po świętach robiłam na obiad zapiekankę 😀

    • Ja zapiekanki mogłabym jeść codziennie, ale niestety cztery litery od nich rosną.

  • Magda

    Wygląda pysznie!

  • Wygląda pysznie, niestety muszę męża odchudzić więc od poniedziałku ścisła dieta 🙂

    • Oj tam! Wbrew pozorom ta zapiekanka jest bardzo fit. Jak zamienisz śmietaną na chudszą to na pewno mąż doceni pyszny posiłek. Pełno błonnika który pomaga schudnąć. 🙂

  • Mniam! Lubię takie zapiekanki, więc musze wypróbować 🙂

  • Przemek Szymański

    brakowało tylko mięsa

  • Sylwia Antkowicz

    Do przeczytania zachęciło mnie słowo „szybka” i rzeczywiście tak jest! Do tego prosta, a dla mnie – osoby, która ma mało czasu na gotowanie a do tego wielu potraw nie umiem zrobić takie danie jest świetnym pomysłem na obiad

    • Oj tak, a ilość jaka wychodzi z przepisu w zupełności wystarczy na dwa dni, więc to jeszcze większa oszczędność czasu.

  • Bożena Jędral

    Wygląda pysznie. Jak muszę szybko coś zrobić, robię tzw „przegląd tygodnia”, wszystko, co ma w lodówce, [podsmażam i zapiekam z makaronem i serem.

    • Też tak często robię o tym sposobem jedzenie się nie marnuje. Ewentualnie robię z tego tortillę ziemniaczaną.

  • Uwielbiam sałatki z makaronem, a ten przepis przypadl mi bardzo do gustu. Na pewno skorzystam z przepisu 🙂

  • Makaron to coś dla mnie, często robię serowe zapiekanki makaronowe, ale o takiej wersji jeszcze nie słyszałam. Zapisuję przepis!

  • O to coś dla mnie – z makaronem orkiszowym 🙂 chętnie wypróbuję

  • Gosia

    Uwielbiam tego typu połączenia i szybkie dania.

  • Uwielbiam takie zapiekanki 🙂

  • Rozczuliły mnie jajka od szczęśliwej kury w przepisie 🙂 Wielki plus za to!

    • Hehe, ja używam tylko takich. Na ryneczku mam sprawdzoną Panią prowadzącą gospodarstwo ekologiczne i zawsze u niej kupuję jajka. A jeśli jej nie ma to wtedy ratuję się ekojajkami z Lidla.

  • Jadłabym! Bardzo lubię zapiekanki, szczególnie te z makaronem i tak jak Ty ubolewam, że co nieco od nich rośnie 😉 no ale od czasu do czasu przecież można sobie pozwolić!