PRZEPISY

Babeczki, które zawsze się udają

14 czerwca 2017

Siedzisz wykończona na kanapie, jedno z dzieci właśnie drzemie, drugie postanowiło chwilę pobawić się samo. Nagle Twój smartfon zaczyna wibrować. Na wyświetlaczu pojawia się imię koleżanki, której nie widziałaś wieki. Myślisz, co jest? Pewnie ślub bierze i dzwoni żeby zapytać o Twoje plany na wrzesień. Odbierasz i dowiadujesz się, że ta dawno nie widziana Jolka, Jadzia czy też Ewa jest w Twojej okolicy i chce Cię odwiedzić, ale będzie za godzinę. Godzisz się, gdyż chętnie się z nią zobaczysz, ale nie masz nic do kawy. Panika w oczach, bo przecież sama nie wyjdziesz. Młodsze dziecko śpi, a 3 latki samej do sklepu nie puścisz. Co robisz?

Babeczki z tego przepisu. Gwarantuję Ci, że zawsze się udają, więc w ciągu pół godziny będziesz miała gotowe coś słodkiego i będziesz mogła przyjąć tę koleżankę jak na prawdziwą panią domu przystało. 

Składniki suche:

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

Składniki mokre:

0,5 szklanki oleju

0,5 szklanki mleka, maślanki lub kefiru

1 jajko 

2-3 starzejące się rozgniecione banany lub dżem owocowy

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (góra/dół). W osobnych naczyniach wymieszaj ze sobą składniki suche i składniki mokre, po czym połącz je niedbale mieszając. Wyłóż ciasto do foremek lub papilotek i piecz przez 25 minut, do suchego patyczka. 

Po tym czasie babeczki są gotowe. Za sprawą owoców są mięciutkie nawet następnego dnia, więc spokojnie mogą postać, chociaż w domu pełnym łasuchów rzadko się to zdarza. 

Teraz masz jeszcze pół godziny na ogarnięcie siebie, dzieciaków i mieszkania. Dasz radę, bo kto jak nie Ty!


To jest mój sprawdzony przepis na muffinki. Robi się je szybko i zawsze wychodzą. Niezależnie od tego czy dacie do nich banany czy dowolny dżem one zawsze wychodzą pyszne.  Zrobicie?

 

Polecane dla Ciebie