PRZEPISY

Dyniowe muffiny na Halloween

30 października 2017

Dzisiaj wpis lekki, łatwy i przyjemny. Jako, że jutro Halloween, w weekend postanowiłyśmy z Karoliną pobawić się trochę w kuchni i przetestować przepis, którym właśnie się z Wami dzielę. Pogoda za oknem nie sprzyjała wychodzeniu z domu, więc akurat dobrze się złożyło.

Muffiny są szybkie w przygotowaniu jeśli macie w domu gotowy mus z dyni, jeśli nie potrwa to nieco dłużej.  Są naprawdę pyszne i pachną obłędnie. Uwielbiam takie jesienne smaki. Dynia jest idealnym warzywem do wypieków. Można z niej zrobić praktycznie wszystko – babeczki, ciasteczka, ciasta, placki. Ja ją bardzo lubię, a Wy?

Składniki na dyniowe muffiny:

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

0,5 szklanki oleju rzepakowego

0,5 szklanki mleka (roślinne również się sprawdza)

1 jajko

1 szklanka musu z dyni

Składniki na pajęczą polewę

100-130g gorzkiej czekolady

100g białej czekolady

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (góra/dół). W osobnych naczyniach wymieszaj ze sobą składniki suche i składniki mokre, po czym połącz je niedbale mieszając. Wyłóż ciasto do foremek lub papilotek i piecz przez 25 minut, do suchego patyczka.

Babeczki studzimy i przystępujemy do dekorowania.

W kąpieli wodnej najpierw rozpuszczamy gorzą czekoladę i polewamy nią wszystkie muffiny. 

Kiedy gorzka czekolada zacznie już zastygać, rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę, przekładamy ją do szprycy lub sztywnego woreczka, w którym ucinamy maleńki kawałek rogu i rysujemy na muffinach nieregularne okręgi, a na środku robimy dużego białego kleksa. Następnie wykałaczką przeciągamy białą czekoladę od środka do zewnątrz by uzyskać wzór pajęczyny.

Pajęczyny nie muszą wyjść idealne. Właściwie im gorzej wyglądają tym lepiej, bo są straszniejsze, a przecież o to chodzi w Halloween. Więc nie ma co się przejmować, że wzór pajęczyny nie wygląda tak jak na topowych blogach kulinarnych. 

Czekamy aż czekolada całkowicie zgęstnieje i możemy zajadać. 

Ja uwielbiam robić muffinki, gdyż są one super szybkie w przygotowaniu i nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych, więc wychodzą praktycznie zawsze. Oczywiście jeśli chce się je w jakiś wymyślny sposób udekorować to jak najbardziej można. Trzeba tylko mieć talent, a mi niestety takowego brak. 

 

Jeśli tak jak ja uwielbiacie babeczki to koniecznie zajrzyjcie też do przepisu na pyszne muffiny z masłem orzechowym. 

Polecane dla Ciebie

  • Kornelia Sierotowicz Wójcik

    hmmm, wyglądają obłednie, składiki wszystkie mam, tylko boje sie dekorowania 😉 hehee bo coś mi sie wydaje że ta pajeczynka to nie bedzie wyglądać tak super na moich muffinkach. Chociaż powiem ci, że kusza mnie te z masłem orzechowym, a własnie niedawno zastanawiałam się co zrobic z zakupionym masłem orzechowym;)

    • Te z masłem orzechowym są nawet lepsze. Ja z masłem orzechowym jem rogale ale na masło koniecznie dżem i jeszcze omleta z wiórkami kokosowymi.

  • Wyglądają bardzo upiornie :p Dyniowe muffiny znam nie od dziś, ale sama dekoracja bardzo tematyczna 🙂

  • Ależ to smacznie wygląda <3 No i genialne są te gałki oczne 🙂

  • Wyglądają genialnie, w tym roku już nie zdażę, ale za rok na pewno zrobię!

  • Nie dosc ze smaczne to i zabojczo Halloweenowe <3

  • Ciekawy przepis – ja też nie jestem kuchennym orłem, także każdy przepis w stylu: suche składniki mieszamy, mokre mieszamy i łączymy, są dla mnie najlepszą formą gotowania 😀 A pajęczyny rewelacyjne! Niech żyje kreatywność 🙂

  • Ojej doskonałe, akurat wypróbuję jutro <3

  • Anna Anna

    Muffinki, uwielbiam, ze względu na smak, ale i prostotę wykonania :).

  • Bardzo realistyczne pajęczyny muffinowe 🙂 pomysł ze wzrokiem bardzo mi się podoba

  • Żaneta Szot

    Kurcze juz po Hallowen ale to conajwyzej za rok zrobimy,